FAMÍLIES I ESCOLA BRESSOL
Des de la llar considerem que la col·laboració entre família - escola bressol és un element necessari per potenciar el desenvolupament de les capacitats de l'infant. És per això, que considerem que el contacte, la coordinació i la cooperació entre llar i famílies és imprescindible per créixer en comunitat educativa.
Així doncs, vetllem per aconseguir una bona comunicació entre els adults dels dos principals contextos dels infants (família i llar) amb la finalitat que les famílies puguin saber i conèixer quines vivències i aprenentatges tenen els seus fills dins l'escola bressol.
A la llar tenim establerts diferents canals de comunicació amb les famílies, i que han anat evolucionant al llarg dels anys cap a una major flexibilitat, amb la voluntat d'entendre cada família. Aquesta primera relació s'inicia quan les famílies venen a demanar informació al centre educatiu, i posteriorment, quan ja han fet la matriculació dels seus fills.
Des de la llar d'infants duem a terme dos àmbits de comunicació; un contacte més individual i un altre de col·lectiu.
CONTACTE INDIVIDUAL
- Les entrevistes a inici de curs. La finalitat d'aquesta primera entrevista és conèixer la família i aspectes importants de cada infant (com menja, com dorm, amb què sol jugar, etc.) per tal d'afavorir la seva adaptació a l'escola bressol.
- El contacte diari. Quan deixen o venen a buscar els infants. Aquest canal de relació el considerem molt important a la nostra llar, ja que per un costat ens permet rebre i donar informació puntual, i per l'altre, són moments plens d'emocions relacionats amb la separació i els retrobaments de família i infant.
- Les agendes. Les agendes són un altre recurs comunicatiu molt útil. En aquestes llibretes tant les famílies com les educadores tracten diferents temes amb relació al que fa o li passa a l'infant a casa o a la llar, a través d'un contingut breu i informal.
- Entrevistes puntuals. Al llarg del curs, sempre que les famílies o l'equip educatiu ho consideri necessari, facilitem entrevistes per tractar diferents temes importants.
- Entrevistes i informes final de curs. Quan finalitza el curs escolar, cada família rep per correu electrònic un informe personalitzat on s'avalua l'evolució de cada infant. Un cop les famílies reben l'informe i se'l llegeixen encetem una entrevista amb cada nucli familiar per parlar de com ha anat el curs escolar.
CONTACTE COL·LECTIU
- Trobada amb totes les famílies nouvingudes al centre. Amb aquesta trobada volem donar-vos la benvinguda, facilitar la relació entre famílies i educadores, a més, de resoldre diferents dubtes o inquietuds.
- Reunió pedagògica. A inici de curs encetem una reunió amb totes les famílies amb l'objectiu de donar a conèixer la dinàmica de la llar i la normativa del centre. En aquesta trobada, també tractem temes generals i d'altres més específics, a més, de presentar la nostra AFA (Associació de Famílies d'Alumnes).
- Activitats com la cel·lebració de festes, comitat de curs, etc.
- Projecte intern amb la col·laboració de les famílies. La finalitat d'aquest projecte és aconseguir fer més xarxa entre famílies i escola bressol, treballant de forma conjunta per millorar la qualitat educativa de la llar d'infants.
- Correu electrònic. Amb aquest canal comunicatiu fem visible els diferents aprenentatges dels infants a través del recull fotogràfic i la documentació pedagògica. A més, també l'utilitzem per fer una comunicació diària sobretot el que transcorre dins la llar (informació important, menús menjadors, carta mensual, casos de malalties, etc.).